GeenManOverboord ontstond eigenlijk per ongeluk, toen mijn vriend Stefan en zijn vrouw Jessica bij ons aan tafel zaten. Ik vertelde over mijn verlangen om met ondernemers te gaan zeilen.

Per ongeluk ontstaan

‘En als ze nu niet zeilen kunnen’ vroeg Stefan. ‘Ach, geen man overboord, ik kan de boot in mijn eentje varen.’ antwoordde ik meteen lachend. Toen dacht ik meteen: ‘geen man overboord’ dat klinkt herkenbaar en sluit aan bij mijn verlangen. Niet alleen om te gaan varen met mensen, maar vooral om niemand buiten de boot te laten vallen. Eigenlijk ben ik daar in mijn werkzame leven als directeur en leidinggevende altijd mee bezig geweest. En daarop zijn ook de coaching opleidingen die ik volgde, gericht. Mensen zichzelf aan boord laten houden.

De keuze is aan jou

Langzaam maar zeker groeide het besef dat de naam GeenManOverboord voor mij veel meer betekent dan dat er ‘geen man overboord’ slaat. Ik las boeken van Edith Eva Eger en Victor Frankl over hoe zij zien dat de mens in staat is om in de meest mensonterende omstandigheden nog een keuze te maken. Ook als je de omstandigheden waarin je je bevindt niet in de hand hebt, dan kun je nog steeds kiezen hoe je met de gegeven situatie omgaat – emotioneel en mentaal.

Daarnaast verdiepte ik me in de ontwikkelingspsychologie. Ik leerde van o.a. John Bowlby over onze vroegste emotionele ontwikkeling. Ik kwam uit bij boeken over de vaderfactor, de moederfactor en transitie. Ontdekte dat ondanks eventuele traumatiserende ervaringen in de jeugd, mensen tot heling kunnen komen en elkaar daarbij tot veilige haven (secure base) kunnen zijn.

Coaching is begeleiden naar heling en levensvreugde

Meer en meer ging ‘geen man overboord’ staan voor het feit dat ik mensen perspectief wil bieden op heling, op een nieuwe kijk op zichzelf en hun leiderschap. En dat ik de worsteling tussen liefde/vertrouwen en angst/wantrouwen, die ik bij zoveel mensen (leiders en volgers) heb gezien, wil helpen beslechten in het voordeel van de liefde en het vertrouwen. Want daar ligt de levensvreugde en het werkelijke plezier.

GeenManOverboord! Het staat voor: ‘je hebt altijd een keuze’, ‘er is altijd een uitweg’, ‘de sleutel voor meer levensvreugde en zelfleiderschap heb je zelf al in je zak’.

Is het makkelijk? Kun je het alleen? Op beide vragen moet ik ‘nee’ antwoorden. Juist de vrijheid vinden uit boosheid, verdriet, angst, wanhoop, verbroken verbindingen, gaat niet zonder je emotionele pijn aan te gaan. Maar het kan, jij kunt het ook! Er is geen man overboord.

Voor mannen en vrouwen

Is GeenManOverboord er ook voor vrouwen? Jazeker! Ik begeleid ook – succesvol – vrouwen bij hun zoektocht naar meer zelfleiderschap en het ontdekken van hun purpose, hun roeping. En ook dan gaan we, net zoals ik dat met mannen doe, langs de ravijnen van het verdriet en door de stekelige bossen vol ongenomen rouw. Want daar liggen veelal de struikelblokken die ons in het hier-en-nu dwarszitten.

Bij mij kun je tot rust komen – ik neem de tijd (zonder wachtlijsten). Ik ga met je aan de slag en bied je hoop dat het goedkomt – door je zelf te laten ontdekken dat je het kunt. Ik geef je richting en begeleid je bij het vinden van je eigen richting – waar gaat het voor jou over? Waardoor wil jij je laten roepen? Waar sta jij voor op elke morgen?

Dus voor mannen en vrouwen: GeenManOverboord helpt je het beste uit jezelf te halen.

Neem contact op met Michiel

GeenManOverboord helpt je jezelf aan boord te houden.

Photo by Photoholgic on Unsplash