Wat hebben Rutger Bregman, Jack Ma en mannenemancipatie met elkaar te maken? Meer dan je wellicht zou denken.

Menselijkheid boven bureaucratie

Gisteravond las ik in ‘De Meeste Mensen Deugen’ van Rutger Bregman een hoofdstuk over hoe organisaties zonder hiërarchie kunnen werken. Het blijkt namelijk dat organisaties prima zonder managementlagen, strakke hiërarchische leiding en bureaucratie kunnen functioneren. Buurtzorg is hiervan een Nederlands voorbeeld. Leiderschap vanuit vertrouwen en liefde dat leidt tot gezonde bedrijfsvoering en resultaten. ‘Menselijkheid boven bureaucratie’.

LQ

Het deed me ook denken aan een uitspraak van Jack Ma, de oprichter van Alibaba. Hij sprak op het World Economic Forum in Davos over IQ, EQ en LQ. Hij stelde vast dat mannen die bedrijven leiden over het algemeen weliswaar een hoog IQ hebben, maar een laag EQ en maar een heel klein LQ, ‘The Q of Love’. En zijn motto: de klant op 1, de werknemer op 2 en de aandeelhouder op 3. LQ  gaat over vertrouwen en kwetsbaar opstellen, de aandeelhouder op 3 zetten gaat voorbij de angst op afwijzing door de kapitaalmarkt.

Mannenemancipatie

Vanmiddag schreef ik voor het Tijdschrift voor Coaching van maart 2021 een column over mannenemancipatie. Emancipatie die verder gaat dan het meedoen in het huishouden en voor de kinderen zorgen. Een wereld waarin bedrijven geleid worden vanuit liefde en vertrouwen vraagt om mannen die emotioneel geëmancipeerd zijn. De hun EQ en hun LQ ontwikkeld hebben. Die de verbinding tussen hoofd en hart hersteld hebben. Die ontdekt hebben dat kwetsbaarheid meer oplevert in verbinding, loyaliteit, innovatie, klanttevredenheid, output, duurzame inzetbaarheid, medewerkerstevredenheid, waarde en winst.

Ontroerende transitie

Wat me hierin zo raakt? Dat ik al heel veel jaren geloof in de combinatie van IQ, EQ en LQ. In leiderschap dat mensen dient in plaats van dirigeert. En dat ik zie dat het kan, mannenemancipatie, dat het transformerend is en dat het nodig is om de wereld leefbaar te houden. Dat ik in de workshops met en coaching van mannen ontdek dat er een diepgewortelde behoefte is om zich ook emotioneel te ontwikkelen en hun ‘verhaal thuis te brengen’. En dat het me keer op keer ontroert als ik die transitie zie plaatsvinden.

R-waarde van kwetsbaarheid

De laatste tijd horen we veel over de R-waarde die omlaag moet. Ik vind dat de R-waarde van kwetsbaarheid omhoog moet, zodat elke man die emotioneel emancipeert, minstens twee mannen om zich heen hiermee besmet. Gewoon door te laten zien dat kwetsbaarheid meer oplevert dan ongenaakbaarheid.