Wat kun jij leren van leiderschap op een boot? En wat is dan dat leiderschap?

Safety first

Als ik iets geleerd heb van mijn opleiding als Stuurman Grote Handelsvaart, intussen ruim 30 jaar geleden, dan is het dit: zonder leiderschap vergaat het schip. Een zeeschip varen is hetzelfde als een klein bedrijf runnen. Met het verschil dat dit bedrijf zich verplaatst, blootgesteld wordt aan buitengewone natuurkrachten en dat je – op het midden van de oceaan – niet even hulp inroept of een ambulance langszij hebt.

Nog een verschil: fouten, brand, aanvaring met een ijsberg, aanvaring met andere schepen, aan de grond lopen, ze leiden allemaal direct tot potentieel dodelijke situaties. De gevolgen van onoplettendheid, onduidelijkheid, onvoldoende instructie, onvoldoende routine en vaste patronen, zijn – in vergelijking tot het gemiddelde bedrijf aan de wal – veel ernstiger.

Leiderschap gaat over duidelijkheid en vertrouwen

Aan het hoofd van dit kleine zeebedrijf staat een kapitein. Eén (1) kapitein. Ik heb met meerdere kapiteins gevaren in mijn leven en ik heb van elk van hen veel geleerd over leiderschap. Over duidelijke boodschappen en het daarna overlaten aan de bemanning om het uit te voeren. Over nut en noodzaak van routines – ook als ze niet leuk zijn zoals brandrol, sloepenrol, wekelijkse, maandelijkse, halfjaarlijkse inspecties, et cetera.

Routines en rituelen, het is ervan vergeven aan boord. Ieder bemanningslid leert en oefent wat zijn rol is en waarom. En daardoor groeit vertrouwen in elkaar en in jezelf als bemanningslid.

De kapitein die onvoldoende duidelijk is en/of die de routines onvoldoende serieus neemt en/of onvoldoende vertrouwen geeft aan zijn bemanning, heeft een probleem: hij creëert een bemanning waar onvoldoende vertrouwen groeit in elkaar en in de leider. Uit de analyse van veel scheepsongelukken blijkt dit vaak aan de basis te hebben gelegen van scheepsrampen met dodelijke afloop.

De analogie met het succes of de economische malaise van bedrijven aan de wal ligt voor de hand en blijkt meer dan waar, als je kijkt naar bedrijven die succesvol zijn versus bedrijven die ten onder gaan. Leiderschap of het gebrek daaraan bepaalt het lot van de organisatie.

Leren aan boord van een zeilboot

Ik ga je een bijzondere leer ervaring bieden! Aan boord van de WuWei, mijn zeilboot, krijg je een dagworkshop op het water met 2 of 3 andere leiders.

Aan boord van een zeilboot leren hoe jij leiding neemt, feedback krijgen hoe anderen op jou reageren als jij de leiding neemt en groeien in je zelfvertrouwen als je ervaart hoe duidelijkheid en vertrouwen met elkaar samenhangen. Hoe ook jij dat kunt verbeteren en de basisprincipes kunt leren toepassen.

Ik garandeer je dat je leiderschap sterk verbetert als je die uitdaging aangaat! Daarnaast ontmoet je nieuwe leiders en breid je je netwerk uit… Uit eerdere vaartochten zijn intussen bloeiende samenwerkingen ontstaan.

De data worden binnenkort bekend gemaakt, maar dat we weer uitvaren vanaf juni 2021 is zeker!

Heb je interesse in een dagje workshop op het water? Je kunt alvast registreren voor ‘Leiders aan het roer’. Neem dan contact op en mail me. Wil je afstemmen of dit iets voor jou is? Bel me gerust op 06-50807558.