Extra dimensie in 2024

Door meer aandacht voor stress en burn-out klachten bij leiders breng ik een extra dimensie in mijn coaching praktijk die jou als cliënt extra (mentale) gezondheidswinst gaat opleveren.

Er is terecht veel aandacht voor stress op de werkvloer. In onze maatschappij die bol staat van complexiteit, verwachtingen, efficiency en automatisering wordt er veel van mensen gevraagd. In die complexiteit is het belangrijk dat leiders (leidinggevenden) een baken van rust kunnen zijn voor hun mensen. Maar wat als die ook ten prooi vallen aan prestatiedruk en de hoge verwachtingen die aan hen gesteld worden. Of die ze aan zichzelf stellen?

Stress is gezond, we hebben het nodig. Ook jouw lichaam heeft een zeer ingenieus systeem om je in actie te brengen, scherp te laten zijn en te laten presteren. Dat systeem werkt alleen goed als het ook de tijd krijgt om op te laden, te herstellen. Als inspanning en herstel in balans zijn, werkt het systeem goed en kun je veel aan.

Echter…je bent niet uitgerust met een ‘accumonitor’ die je vertelt wanneer het tijd is om te herstellen. Je verbruikt snel meer energie dan je in herstel kunt bijladen. En daarin schuilt het gevaar.

Een herkenbaar voorbeeld is de mantelzorger, die naast zijn of haar baan ook de zorg heeft voor een zieke of hulpbehoevende ouder. Ook als deze zorg niet in praktische zin tijd vraagt, staat de mantelzorger altijd ‘aan’. Een belletje van de ouder en er moet mogelijk weer van alles geregeld worden, je moet dingen uit je handen laten vallen. Of er is simpelweg de angst dat er iets niet goed gaat met de ouder of met de zorg. Deze rol vraagt per definitie een bepaalde hoeveelheid energie en het zet de mantelzorger ‘aan’ waardoor zelfs het herstel ernstig belemmerd kan worden en de batterij niet meer goed kan opladen.

Zo zijn er legio voorbeelden. Bij leiders speelt vaak – en die berichten zijn de laatste tijd ook in het nieuws geweest – grensoverschrijdend gedrag. Stress is een belangrijke oorzaak voor het ‘korte lontje’ en het terugvallen in ‘primair’ en agressief gedrag. Dat zich kan uiten in verbale uitbarstingen en dominant gedrag. Een belangrijk effect van stress dat m.i. nog onvoldoende herkend en erkend wordt. Het tegenovergestelde kan ook – uit verbinding gaan door zich terug te trekken en verdoving te zoeken in meer of minder verslavende activiteiten (bijvoorbeeld nog harder werken, excessief sporten, internet) of middelengebruik.

Kortom: chronische stress is een niet te onderschatten factor in ons leven en het vraagt aandacht om er niet op langere termijn fysieke en mentale gezondheidsklachten door te ontwikkelen.

Begeleiding bij (chronische) stressklachten

De afgelopen tijd heb ik me verdiept in de oorzaken en herstelmogelijkheden bij chronische stress. In een opleiding bij het CSR Centrum – Expertisecentrum voor Stress en Veerkracht heb ik me gekwalificeerd om (chronische) stress en burn-out klachten te herkennen en te behandelen.

De kennis en instrumenten die ik daarbij heb verkregen bieden me de mogelijkheid om het thema ‘chronische stress’ bij elke cliënt  te verkennen. Onder elke coachvraag of behoefte ligt namelijk een mogelijke, verdekt opgestelde, chronische stressfactor. En juist die onzichtbare stressfactoren consumeren bij voorbaat al een deel van de beschikbare energie op. Bovenop de gebruikelijke inspanning waar de batterij misschien toch al moeite mee heeft. Daarom is het van belang die stressfactoren te verkennen en te onderzoeken hoe een gezonde inspannings-herstel-balans hervonden kan worden.

Daarvoor zet ik een gevalideerde CSR-vragenlijst in, zowel aan het begin van een coaching traject als aan het eind. Zodat ook zichtbaar wordt wat het resultaat van het coaching traject op jou als cliënt heeft gehad. Tijdens de coaching neem ik tijd voor uitleg over de werking van ons stress en herstel systeem en onderzoek ik met je wat er nodig is om je herstelcapaciteit te bevorderen.

Wil je er meer over weten of ben jij nieuwsgierig hoe het met jouw stress en veerkracht gesteld is? Weet je welkom!