Je eerste liefde loslaten…we moeten allemaal het huis uit om ons eigen leven te kunnen leven.

De invloed van je moeder is groot

“Uiteindelijk moeten we ons allemaal losmaken van onze eerste liefde. We hebben allemaal een eerste liefde, en dat is niet die leuke jongen uit de tweede klas of dat ongelofelijk mooie meisje uit de derde klas bij de Engelse les. Het is je moeder.” (Dr. Stephan B. Poulter)

De Moederfactor is een betekenisvolle reis langs de relatie met je moeder. Je wordt uitgenodigd allerlei aspecten van die relatie te onderzoeken inclusief de mate waarin je jezelf daarvan werkelijk ‘losgemaakt’ hebt en je eigen leven bent gaan leiden. Het vertalen van het boek heeft mij ook weer langs de relatie met mijn moeder geleid. Het heeft me laten nadenken over wat ik te doen heb om meer mijn eigen leven ter hand te nemen en nog meer ‘het huis uit te gaan’. Het leidde al tot mooie gesprekken met mijn moeder, gesprekken die ik nog niet eerder met haar kon voeren.

Je eigen leven gaan leiden

De moederschapsstijl, je hechtingsstijl en je moeder’s ‘boek met regels’ bepaalt hoe jij je als mens ontwikkeld hebt op sociaal gebied, relationeel en emotioneel. De meeste moeders hebben een mengeling van meerdere moederschapsstijlen: de ambivalente, de perfectionistische, de ‘ik-eerst’, de beste vriendin of de complete moeder. En allemaal dragen we daar wat van in ons. Waar helpt het ons en waar zit het in de weg? Hoe belemmert het je om je leven voluit te leven?

Iedereen voelt wel iets als een ander aan je vraagt: ‘wat voor moeder had jij’ of ‘hoe is jouw band met je moeder’. Voor velen van ons, zonen en dochters, is de vraag gerechtvaardigd ‘waar heb jij de navelstreng met je moeder nog door te snijden?’ Daarmee gaat het niet over de vraag wat je moeder niet goed gedaan heeft, maar over de vraag hoe jij nog meer ‘het huis uit mag gaan’ en je eigen leven mag gaan leiden. Grenzen stellen en jezelf aan de wereld laten zien.

Moederdag 2021

Het laatste hoofdstuk van The Mother Factor, dat ik samen met Janet Mulder en Frances Jonkers in het Nederlands beschikbaar maak, is vertaald. De komende maand staat in het teken van redactie en vormgeving. Dr. Stephan Poulter – Psychotherapist and Author en Klaartje van Gasteren schrijven beiden een voorwoord bij de Nederlandse vertaling. Het verschijnt bij Circle Publishing, voor Moederdag 2021 (9 mei) ligt het in de winkel.

Een must-read voor iedereen die een moeder heeft en voor iedereen die met mensen werkt. En daarmee een prachtige aanvulling op ‘De Vaderfactor’ dat intussen in de derde druk beschikbaar is en dat een must-read is voor iedereen die een vader heeft en voor iedereen die met mensen werkt.

Workshops

De workshop ‘Werken met de Vaderfactor’ wordt door mij bij De School voor Transitie verzorgd, samen met Klaartje van Gasteren. De workshop ‘Werken met de Moederfactor’ verwachten we in de tweede helft van 2021 aan te kunnen bieden.

Bij GeenManOverboord is er op 21 april een inspiratieavond voor (jonge) ouders, leerkrachten en mensen die met ouders werken: ‘Perfecte ouders (…bestaan niet)’.